Sygdomme

Shire vallak Bjerggårdens Azkaban Ejer Tom Saabye

Sommereksem/kløe

Om en hest har sommer eksem eller alm. kløe er ofte svært at se. Alle heste vil klø sig om sommeren, hvis de går meget ude. Har hesten ikke mulighed for at klø sig på folden ( ingen træer ), klør de hinanden, også på benene. Hvis man tager dem ind på stald, f.eks før en ridetur, kan de godt stå med rumpen op ad væggen og klø halen eller klø sig i manen, men de holder hurtigt op igen. Gik de på fold med træer, ville de måske klø sig hver dag og så vil manerne ryge. Dette er ikke sommereksem. Det er først, når deres adfærd påvirkes af det, at man ser forskellen. Hvis hesten ruller sig konstant, sidder på rumpen og klør halen og bider sig på maven eller klør sig op ad de andre heste, så er det rigtig slemt. At se en Shire hingst på 1 ton sidde på rumpen og klø sig, er ikke sjov. Der var faktisk en hingst i Sverige, som blev aflivet pga. det. "Snyd, humbug, hvorfor købte jeg også den hest, sælgeren må have vidst det", har køberen måske tænkt. Måske har han ret, men det er mere nærliggende, at hesten ikke har vist symptomer på det, da den stod i England. På en rundrejse i England vil man se mange med afkløede maner fordi der er ting, de kan klø sig på i foldene. De heste som ikke har kløet manerne af, går ofte på store, åbne og lidt forblæste folde. Dem, der går på folde med megen læ ( træer ), har tit store problemer. Hvis en hest kommer fra en stor, åben fold til en ny ejer bosiddende tæt på skov og mose, hvor myggene rigtig boltrer sig, kan den godt pludselig vise sig at have sommereksem, men det er ikke opdaget før. Det skete også for hingsten i Sverige og spørgsmålet er, om ikke hesten kunne have reddet livet ved at flytte til en åben fold, måske en fold tæt på hav, hvor der så godt som ingen fluer eller myg er. Det giver også mening for Islandshesten, hvor de importerede heste ofte får sommereksem, når de kommer til DK, simpelthen fordi de ikke har de samme koncentrationer af myg på Island, som i Dk.

Hvad skal man så gå efter, når man vil købe en Shire hest uden disse anlæg? Tja, som udgangspunkt, skal dem, der bor tæt på skov gå efter heste, som ikke har kløet manen voldsomt. Har de tendens til at klø sig, vil de ret sikkert fortsætte med det. Til gengæld kan købere, som bor i et mere åbent og luftigt område godt købe en hest, som har kløet sig i manen, måske vil den ligefrem stoppe med det, ved at blive flyttet til et andet sted. Det er altså ikke umiddelbart så lige til. Man taler også om, at en hoppe eller hingst kan give anlæggene videre til afkommet og avlsmæssigt er en hingst med klar tendens til sommereksem ikke interessant, uanset hvor god den ellers er. Det skyldes selvfølgelig det store antal føl den kan nå at lave på bare et år, hvorimod en hoppe trods alt kun får et føl om året. 

Omgivelserne for hesten er det man selv kan regulere, hvis man står med en hest med denne lidelse.

EPSM

Equine Polysaccharide Storage Myopati. Er en muskelsygdom som ofte rammer koldblodsheste.

EPSM, betyder at hesten har et unormalt højt indhold af polysackerider (sukker) ophobet i musklerne. Dette skyldes en genetisk defekt som forstyrre nedbrydningsprocessen av sukker. Denne ophobning af sukker i muskulaturen giver bevægelses forstyrrelser, disse ses ofte som høje løft af bagbenene især i skridt.. Diagnosen kan stilles gennem en vævsprøv taget fra en stor muskel i bagbenet.

Tilstanden kan afhjælpes, men ikke helbredes gennem fodring af hesten med mindre kulhydrater (sukker), mere fedt og en balanceret vitamin og mineral blanding. Det er det vigtigt at give E-vitamin og selen, da heste med EPSM mangler disse mineraler.

Man bør ikke avle på heste med EPSM da det er en arveliglidelse.

Showheste tjekkes for denne lidelse ved at dommeren altid skal se hesten bakke nogle skridt, for at se hvordan den koordiner sine bevægelser, heste med denne lidelse kan ikke opnå kåring.