Shire hestens historie

Avlshingsten Nottage-Trump Card som har haft stor betydning for avlen.

Den Engelske Shirehest er verdens største hesterace.

Den har fået sit navn efter landskaperne (shires) i midten af England, som den menes at nedstammen fra: Lincolnshire, Derbyshire, Staffordshire og Leicestershire. Denne fantastiske hests historie er dog noget usikker, men det siges at historien om racens opståen tog sin begyndelse med de 42 Lombardiske heste som sendes til England i begyndelsen af 1300-tallet. Tolv af disse udmærkede sig for deres enorme styrke. Når de blev krydset med engelske arbejdshopper og senere med Old English Black opstod Englands største heste.

På 1500- og 1600-talet togs flamlandska heste ind i landet af hollænderne som arbejdede med at udgrave sandmarker i bland andet Lincolnshire.  Disse blev krydset med Englands største heste som dermed fik frisisk blod i sig. Dermed opstod Shireracen. Den ekstreme højde som Shirehesten har, tror man kommer fordi at man i avlen også har anvendt en del ren fuldblod, hvilket også har givet racen deres aristokratiske udstråling.

Under denne tid behøvede man store stærke heste til at bærer soldater i rustning og med våben, disse soldater kunne veje omkring 180 kg når de skulle ud i strid. Shirehesten kan bærer op til 200 kg, og var derfor ideel til dette formål.

Samtidig med at våben blev mindre og letter og der ikke længer var brug for ridder i rustning, blev der anlagt flere og flere veje. Der begyndte man at anvende hestene til transport af varer og i landbruget. Under industrirevolutionen var det Shireheste som trak godset langs vejene mellem fabrikkerne.

I takt med at alt blev mere mekaniseret, blev behovet for store, tunge trækheste mindre og mindre og i begyndelsen af 1960 førte Shirehesten en meget anonym tilværelse og mange blev slagtet.

Deres fortsatte eksistens sikredes gennem deres popularitet som kørehest hvilket gjorde de store Engelske bryggerier interesserede i racen. Bryggerierne vandt under 1950 erne og nogen årtier frem prestige gennem sine kraftfulde paradeheste. Shirehesten er en imponerende hest som er enormt stærk og let kan trække 5 ton når den er udvokset, men samtidig er den meget rolig og omgængelig. Den bliver stadig anvendt som trækhest i skov og landbrug. Da det er en højtstillede hest har den også ganske gode ride egenskaber og er populær som både ride og showhest, mange bruger dem også til udstillinger. Shirehesten kan blive op til 2 meter i stang, men mest almindeligt ligger stangmålet mellem 175 cm og 185 cm og vægten ligger omkring 800 til 1000 kg. for hopper og 1000 til 1200 kg for hingste og vallakker. Et karakteristika for racen er de mange aftegn på benene, ofte 4 hvide sokker med hovskæg, samt en bred blis.

Allerede i slutningen af 1800-talet begyndte englænderne at fører stambog og i 1878 etableres English Shire Horse Society. De har også fremsat regler for hvordan en Shire skal se ud for på bedste vis at være en god repræsentant for sin race. Det er den racestandart som Dansk shirehorse society også følger.